I den vackra och blomstrande jordbruksbygden Stora Skedvi i Dalarna finns en gammal fabrik. Innanför dess väggar möter det gamla genuina det nya moderna. Här spirar det av kulinariska upplevelser på flera unika besöksmål, alla med inriktning på mat och småskaligt mathantverk. Se, smaka, shoppa, delta och upplev. Välkommen!

När du kliver in genom dörren på Kulinariet kommer du till Visthusboden – en liten saluhall i Stora Skedvi. Vi kallar den fortfarande så, trots att den numera är utbyggd och precis så stor och fin som vi vill ha den. Här finns nöt- och fläskkött, liksom ägg och potatis från gårdar i byn. Köttet förädlas i trakten till himmelskt goda korvar och andra tilltugg innan det hamnar i vår kyldisk. Ostar, oljor, choklad, marmelad och ölsorter från trakten bland mycket annat hittar du också. Allt från leverantörer som framställer sina produkter med kärlek och omsorg. Många inom en radie av några kilometer och flera med KRAV-märkning och ekologiska gårdar. Här kan du också njuta av miljön över en god lunch eller en fika.

I den gamla fabriken finns även ett mikromejeri, Fredrikslunds Gårdsmjölk. Mjölken hämtas på den KRAV-märkta bondgården i byn och pastöriseras här i huset. Köp med dig mjölk som du själv fyller i en glasflaska, eller njut av ett glas till lunchen. Det riktigt gamla är plötsligt framtiden!

Grupper & Event

Till oss är du välkommen som enskild besökare eller som grupp, vi har stor erfarenhet av både mindre och större sällskap. Här kan du och dina vänner eller affärsbekanta grädda knäckebröd, äta gott och umgås medan elden i ugnarna knastrar och värmer. Vi erbjuder även visningar då vi berättar den spännande historien om Skedvi Bröd och Kulinariet.

För mer information och bokning, mail: bokning@kulinariet.se

I huset finns också Dalakassen, en matkasse som levererar middagsmat till dalfolket. Självklart innehåller den kött från gårdarna i byn, potatis, mjölk och bröd likaså. I säsong fylls den med grönsaker och rotfrukter odlade i närområdet, och så långt det är möjligt är råvarorna KRAV-märkta och ekologiska. Dalakassen erbjuder också en frukostkasse och nu planeras för fullt för flera valmöjligheter.

I ena änden av saluhallen leder en trappa ner till det vackra knäckebrödsbageriet Skedvi Bröd. Det här är fortsättningen på en lång och god hantverkstradition. Brödet gräddas för hand av våra bagare som tillsammans har flera hundra års erfarenhet av hantverket. Ugnarna eldas heta med knastertorr barrved, mjölet yr och bagarna svingar sina brödspadar. Här kan du se brödet bakas och känna doften och värmen från ugnarna, samtidigt som det bjuds på varm mjukbulla med smör. Skedvi Bröd bidrar till att bevara ett stycke svenskt kulturarv, och allt detta finns att beskåda hos oss i Stora Skedvi.

Gruppbesök i jul

Julen står för dörren och hos oss finns möjlighet att bjuda in till en annorlunda kväll. Här kan du och din personal eller dina affärsbekanta bli bagare för en stund. Prova på att grädda knäckebröd, ät en julinspirerad och närproducerad tallrik med delikatesser och umgås med varandra alltmedan elden i ugnarna knastrar och värmer i vinterkvällen. Brödet ni gräddar får självklart tas med hem. När ni känner till hantverket och dessutom har gräddat brödet själva, smakar det om möjligt ännu bättre. Vi törs lova att elden, den sköna värmen och knäckebrödsbaket skapar den rätta julstämningen.

Ladda ned PDF med mer information

Pin It on Pinterest